Friday, November 25, 2011

Our Newborn Niece =0)

Assalamu'alaikum, salam Jumaat...
and Hello! =0)

Iklan kejap...next entri sambung balik stori-mori catatan visiting Japan...
Sempena hari Jumaat hari yg mulia penghulu sgala hari, Vi nak kenalkan our newborn niece pada kwn2 semua =0)
Taadaa!
pipi buncit terlebih yis! =0)
rasa nak cubit2 je si pipi buncit ini. Emak nya beradik ngn Vi =0).

 Name: Hannah Damia binti Mohamad Faizal
Nickname: Baby Mia
D.O.B: 17/11/2011
 P.O.B: General Hospital, Kuching, Sarawak.
Weight: 3.1 kg
 Berat pipi: lagi berat drpd kaki....ngeeehihihihi...

Baby Mia selamat dilahirkn pada hari Khamis malam Jumaat (minggu lepas)... awal pagi, adik mengadu kat emak yg dia sakit perut sikit je n kluar stompok dua kecik darah. Adik bagitau, blm ada tanda2 nak due. Ikut kat report card, due 27 Nov 2011. Emak on da spot, capai telefon calling2 Vi awl pagi tanya pendapat.

Vi dgn mamai nya capai telefon "sape pulak telepon pagi2 buta ni?" mata pejam, tapi tgn tcari2 mana telefon ni...hubby tolong angkat phone kmudian pass kat Vi. Bila dgr suara emak "terus mata jadi segar-bugar sb suara emak mcm nervous. Lepas tu, Vi bagitau emak, bagi adik mamam dulu kmudian pergi hospital sb Vi yakin adik akan due pd hari tsebut. Adik cool je siap masak n mamam byk2...emak yg gementar lebih ;').

Vi dh bagitau adik awl2, make sure sila congak awal seminggu utk tarikh due. Kebiasaannya, zmn skrg baby lahir mmg awl bbrapa hari dari tarikh yg ditulis dlm report card. Kawan Vi kat UM, baby lahir awal 4 minggu tu. kelam-kabut kwn Vi pergi hospital. 


 Inilah kali pertama Vi gemuruh dgr org nak beranak. Kalau sblm ni, cool je. Sb Vi ngn adik sgt2 rapat, sb itulah perasaan gemuruh, excited, takut, gumbira semua nya ada... kejap2 cal emak, kejap2 Vi cal adik ... Vi siap tanya adik:

Kakak Vi:  "dik...sakit tak?"

Adik Nur: "Err....sakit yg mbuat kita tersenyum + terharu...tersenyum sebab tak sabar nak nengok baby either girl or boy...terharu sb dpt merasa pahit maung perit letih emak mlahirkan kita di dunia ini."

Kakak Vi: " adik...baca Bismillah, zikir n selawat byk2 tau...kakak pun doa n solat hajat utk adik moga adik n baby selamat."

Adik Nur: "adik pun doa moga suatu masa nanti, Allah kurniakan kakak zuriat. Kakak kena kuat, sabar dan jgn putus harapan utk berdoa & meminta pada ALLAH. Yakinlah pada ALLAH "

Kakak Vi: "Ameen ";'0).

Cpt2 Vi amin kan doa seorang ibu yg sdg bjuang utk mlahirkn baby.
Terharu...terharu..sob..sob..(T__T).

SyukurAlhamdulillah, adik selamat mlahirkan baby Mia after bergema azan Isyak. Dan Vi & hubby pun lega, gumbira dan kami pulak over excited nak shopping barangan baby utk Mia. Sakan betul mbeli-belah utk Mia...Muuaaah! Tak sabar nak peluk2 timang2 baby Mia. December nanti nak jumpa baby Mia =0).

Kakak Vi: "dik....nanti Mia panggil adik mcm mane, mama, ibu, mummy, ummi, omma, mom, emak?"

Adik Nur: "adik nak Mia panggil adik dgn panggilan EMAK. Sb I love EMAK very much! "

SAYANG EMAK SANGAT2. BALIK NANTI NAK HUG EMAK KUAT2! =0).

21 comments:

Nanan said...

aiee pipi buncet + mata sepet! comel gile niece kak Vee! geram nak picit pipi nya ya. hehe

mommyYen said...

wah,congrats Vi..!memang chubby pipi baby Mia ni.eh,Vi org swk rupanya ea..?sama la kita,sama bandar..hihi

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

dear sis nanan:
mata sepet kedak baby sumo muka nya kat photo 2 ya...;0).
kak v asa nak gigit jak pipi buncet baby mia..gebu kedak kuih pau =0).

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

dear mommyyen:
aok, mommyyen..mek org srwk =0).
tersesat diam rah s'nanjung..mun ada rezeki, maok balit n kerja rah srwk juak kelak...rindu mek ngn bumi srwk..=0).

Munnafendy said...

so sweet...comelnya pipi tembam dia! kalau dpt cium2 kan best :p

jarang org skrg nak guna lagi panggilan emak...bguslah adik V..dia kenang blk jasa emak yg lahirkan dia

Amni said...

kiut nya kak v... geram kmk.. siney kak nor diam? kmk mok ngabas la... kiuttt... chubby lalu...

insha allah sik lamak kak v gik tok,... aminnn

masz86 said...

Tahniah... cute na juak baby ya...
geram mek nangga.... rasa nak peluk cium jak... hehehehe

ciK LyndaWawa said...

tembam alu jak...eh..best bau baby..mok juak..hehehe.....=]

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

dear sis Munnafendy:
Welcome and TQ sb ziarah belog Vi, my sis =0).
V tak sabar nak cium pipi baby mia..hari2 v cal tanya pkembangan baby mia..ngeeehihihi =0).

a'ah...skrg jarang kn org guna panggilan emak...vi pun decide nak guna title emak jugak bila ada baby nanti ;0).

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

dear my luv sis amni:
tembam pipi nya..keda kuih pau ..asa nak gigit jak ;0).

kak nur diam rah kuching...taman kaji cuaca..nok blkg airport ya..dtg ktk ke rumah...nya dlm amben kat sia =0).

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

dear sis masz86:
jom my sis mas..kita sama2 gomol2 pipi baby mia..ngeehihihi...pipi nya sgt chubby..kedak baby sumo gik rupa entam mata baby sepet gilak ;0).

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

dear my sis cik lyndawawa:
kak v maok juak...juh..kawen gik ktk dik...sak kita buntin serentak...dpt jantina anak blainan, kakya kita berbesan...haih..beyond to the future sungguh impian kak v..=0).

Muhammad Ridhwan said...

Alhamdulillah! =)

Moga ktk akan diberik rezeki yang besar mcm tok juak kak. Dan moga cepat pulang ke Kuching! Amin.

azza haini said...

alhamsulillah..
baby yg sangat comel..pipi yg sungguh lembut untuk di cium2...bestnya....

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

dear Muhammad Ridhwan:
Insha-ALLAH, ameen =0)

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

dear my sis azza haini:
sik sabar mek nak blt kuching gomol2 cium pipi baby mia =0)

mr_abs said...

aieee.kiut na juakk. congratssss. mia eh. mia. hehe. kejawakk

masz86 said...

Kak V... doodle ktk dah siap...

http://masrinasidek.blogspot.com/2011/11/doodle-untuk-kak-v.html

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

dear mr_abs:
TQ,bro! =0)

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

dear my sis masz86:
Wah! TQ,my luvly sis! =0)
mlm tuk or esok kak v polah entri khas utk ktk =0).

Hanis MY said...

tomey sgt! geram... insyaAllah aminn ada rezeki nanti...