Saturday, March 3, 2012

Story about Bīngqílín (冰淇淋)

Semalam, pergi jumpa doktor. Masa tunggu hubby selesai solat Jumaat, duduk lepak sorang-sorang baca harian metro. Belek punya belek, berhenti seketika pada helaian mukasurat yang ada gambar 冰淇淋!
 
Bīngqílín (冰淇淋=ice cream)
very tempting! mata sepet terus menjadi bundar!

Bila bercerita mengenai Bīngqílín, tentu semua suka kan (sila sebut dgn bunyi begini "pingchilin").
Belum pernah lagi Vi jumpa org tak pernah makan ais krim,  rata-rata org yang Vi kenal n jumpa semua suka ais krim walaupun bukan sefanatik Vi ;0).
Kalau ada yg tak makan ais krim mesti bersebab.

Antara sebab yang Vi tahu ada 3: punca utama "on diet.
ni selalu dengar kawan-kawan sekeliling suarakan...tapi tidak lah mereka langsung tak sentuh ais krim, maybe sebulan sekali or 2 bulan sekali baru mereka makan...tepukan hip!hip! hooray! utk sesape yg begitu berdisiplin berdiet...

punca kedua pulak sakit gigi.
kalau sesape yg tengah frust menonggeng tahap gaban menahan panahan tusukan sakit gigi, mmg tahan nafsu terhadap ais krim..Andai ditawar 10 kon aiskrim pun, tak hinggin dipandang apatahlagi dirasa.
Jangan kata ais krim, even nasi yangtak manis pun org sakit gigi tolak ke tepi.
Tapi after jumpa dentist then gigi dah cabut or tampal ke, senang cerita bila tak sakit lagi, of coz ais krim yang kita offer tadi depa tuntut kembali .Tapi malangnya tarikh tuntutan sudah luput..tawaran hanya dibuat time sakit gigi je..)erm..hampeskan..

punca ketiga: org yang dalam post-partum period.
Ape tuh? wanita dalam berpantang after give birth . Nak makan tu boleh je...tapi kalu nak kena pelangkong emak atau MIL boleh la...;0). Sila cuba kalau ingin mendengar frekuensi dan volume emak mencapai impak maksima!

Masa Vi tengah online duk googling sesuatu, entah mcm mana terjumpa satu artikel tak berkaitan langsung dgn research study Vi. Artikel tu stori pasal diet. Perkara normal, mesti Vi si pipi buncit ni transit kejap baca artikel tu. Kata nya, nak diet kena disiplin ketat...Tapi vi tak mampu disiplin ketat, cuma tahu peluk ketat2 jer..(eceh..geli tau) ;p. Dan jaga pemakanan..betoi sangat tu...antara senarai makanan yg tak boleh makan kerap jika berdiet adalah: ice-cream! Oh No!

Mana mungkin untuk minah ais krim seperti Vi mengusir ais krim dalam diari makanan. Kalu seminggu tak makan ais krim, boleh naik pitam **lakonan semata-mata...sb alasan nak ice-cream jugak**
 kalu kekang nafsu tanpa ice-cream, mcm tak indah nya dunia (alasan lagi...).

Sekian sahaja, Terima kasih sudi membaca!
Paipai!
 
p/s: nak ajak hubby cari ais krim la lepas ni =0)

4 comments:

Hanis MY said...

ice cream!my fave to v! terliur pua tgk gmbar g g paparkan tu

AmirFX said...

Nasib ari ujan.. Mun gik tgh panas tek mok juak bercarik ngn eskrem...

Muhammad Ridhwan said...

Kmk baca entry tok time hari panas. Adoheh! Hahaha~

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

dear hani-chan:
ice-cream sgt sedap kan hanis! =0).
esok kena cari ice-cream jugak.

dear amirfx:
ari ujan sedap mamam ais krim. Juh...cucu try mamam ais krim time ujan..lagi feel =0)

dear Muhammad Ridhwan:
cpt2 pergi carik ais krim =0)