Tuesday, January 18, 2011

SKODENG APA AKU GUNA..PART 1.=)

Kulit aku ni jenis kulit yang sangat sensitif. Sangat-sangat sukar untuk bertukar produk mcm orang lain. Jadi bersyukurlah kamu kalau memiliki kulit yang yang tidak 'berolah' (bermasalah) pakai apa shj memang maintain cool.

Kulit kamu berolah mcm aku tak?

Jom..skodeng apa aku guna untuk merawat kulit sensitif dan berminyak.. 


ESKINOL FACIAL CLEANSER
 :::
Masa mula-mula muka aku dilanda masalah jerawat + minyak, aku cuba guna produk ini. Memang sangat berkesan untuk aku. Dulu, jerawat aku banyak tau..nak keluar rumah segan, malu!!!

kalu pagi tenyeh toner ni kat jerawat yang dh pecah, tgh hari tu jerawat kecut. esok nya, jerawat shy shy cat nak muncul..lama-lama, masalah jerawat hilang. Untuk aku, dalam sebulan dah boleh 'kautim' (settle) masalah ini. minyak kat muka pun jauh berkurang. Memang aku puas hati sgt2.

tapi..kalu muka kamu jenis kering, jgn guna..takut kulit kamu makin kering

Cara nak guna nya:
lepas cuci muka, aku sapu kat seluruh muka aku dgn eskinol tu dgn menggunakan kapas. Especially, tenyeh lebih kat jerawat yg berdarah..pedih sikit je..jgn risau..=)
Aku guna yng ni time pagi n tgh hari..dan bila jerawat bsr muncul tiba..

 ESKINOL OXYGEN SKIN RENEW
:::
yang ni dwi-function. boleh jadi pencuci muka..dan boleh jadi masker muko.Aku memang puas hati. kulit aku yang berkerutu, boleh masuk kategori lembut sejak pakai pencuci nih. Betoi! Aku tak tipu..

Malam-malam, kalu aku rajin, aku tempek secoet sebesar siling 5 posen then lumur2 kat muka..pastu, aku menyandar kat katil baca buku..tak nak baca blog, sebab aku takut aku senyum/gelak time pakai mask nih..habis facial, baru aku goleng2 gelak baca blog kamu semua..=). Mask nih tah meremoih kotor..sebab bila kering, ia mcm plastik..just tarik je..sebab tu lepas guna, kulit tegang n tak kendur..yoh! ya baruk aku promosi..;)
ESKINOL ICE PORETHERAPY FACIAL SCRUB
:::
aku guna 3@4 kali seminggu..aku guna time mandi petang..muka harus disental dgn scrub..sebab kalu setakat cuci dgn air n pencuci muka, kotoran degil n kulit mati tak nak tanggal..sebab tu kadang2 kulit jadi kusam..sb sel kulit mati masih menempek kat muka..

sedap guna scrub nih..sejuk..menyerap sampai ke dalam kulit..

Cara aku guna,
aku tak basahkan muka..aku picitkan scrub tu sebesar syiling 50 sen kat tapak tgn..kemudian lumur kat muka..then sental muka lembut-lembut..sampai hilang rasa bintik-bintik kecik scrub tu tadi..kemudian,baru bilas dgn air.
memang lepas tu, kulit rasa lembut..
ICE PORETHERAPY FACIAL TONER
:::
yang ini toner gak..aku guna bila nak tido malam or lepas sental muka dengan scrub.untuk mengecikkan pores kat muka aku..sejuk..nyaman..nyaman..

cara guna nya aku tuang sikit kat kapas..pastu, lap-lap kat muka..

BEST CREAM GOLDEN HORSE COSMETICS
:::
Banyak-banyak krim, krim golden horse kosmetik yang paling sesuai untuk kulit aku. Aku tak tipu, krim ni buat muka aku jadi segar, lembut, licin, cerah, gebu, awet muda you...;).
Krim ni tak mengelupaskn kulit..tak da sakit2 nak pakai..
krim ni kira boleh terus jadi foundation..tak perlu lagi tempek bedak..
krim ni aku pakai siang,tgh hari dan malam..bila nak masuk tido, aku pakai krim ni jugak..bgn tido, puas hati sgt2..sebab kulit nampak sihat,segar dan gebu. krim ni bertindak membaiki struktur kulit masa aku tgh tido nyenyak..

Dulu, aku guna krim ni.rega dia mahal sikit dari best krim kat atas tuh..oleh kerana hasil nya sama sahaja dgn best cream, jadi aku pun terus guna best cream terus..lagi jimat duit tabong aku ;).

Tapi, kalu kulit sdg berjerawat, aku suggest korang guna ni dulu..pastu, slow-slow btukar ke best cream..kalu korang nak ikut cara aku berjimat la..=).

Produk golden horse ni asal nya dari Taiwan. Jangan risau! produk ni halal.
ia dibuat daripada bunga-bungaan. tak da chemical bahaya.

Sebab tu kamu kena sabar guna produk ni..tak da hari ini ko pakai, 2 hari kemudian dh jadi cantik..kalu itu mcm,bahaya!
nak kulit sihat, kena byk sabar. Tapi banyak yg dah guna produk ni, memang puas hati. Produk ni kawan kepada kawan aku yang jual. Emak dia yang bawak produk ni masuk Malaysia. Sudah mendapat pengiktirafan LULUS dan SELAMAT by Kementerian kesihatan Malaysia.

Korang click INI, pasti korang terpikat dengan kehalusan kulit nya. Dia lah pengguna dan jual produk ini di Malaysia.


PEARL PASTE CREAM
:::
Fungsi nya khas untuk jerawat teruk...rajin-rajin tenyeh jerawat batu dgn krim ini, mesti hasil nya membanggakan. Ia diperbuat daripada campuran pati bunga ros serta serbuk mutiara.

Kalau korang nak maklumat lanjut pasal produk golden horse cosmetics, sila click INI.

Produk Eskinol senang nak dapat kat TESCO. kalu kat Sarawak, lagi senang nak dpt produk Eskinol, sebab Borneo Pharmacy merupakan egen terbesar produk ini.

Itulah di antara produk yang aku guna untuk menjaga kesihatan kulit. Aku tak nak cantik, aku nak sihat.
Kalau kamu nak cuba ,boleh..tapi kalu tak sesuai, jgn salahkan aku...sebab kulit kita kan berbeza.. =).
Tapi kalau dah jumpa produk yang sesuai dengan kamu, JANGAN BERALIH KE PRODUK LAIN.

Ok, nanti saya sambung lagi crita ini ke entri seterus nya.

PSST! Aku memang ambil berat bab kesihatan badan =).

22 comments:

miss Fida said...

waa(sambil nutup mulut)...sesungguh nya kmk bersyukur sebab setakat tok muka mek sik byk masalah..alhamdullilah..kmk k pencuci muka johnson n johnson jak...even bedak pun mek pake johnson n johnson...mesti byk ktk knak spend per month..waa....

Teratak Berpenjan Kayu said...

Dear Miss Fida:
wah! untung ktk dikurniakan kulit bagus.Syukur =).
Muka kmk nang sensitif gilak. sik pat salah pakei produk, mun salah pakei alu terok jadi nya.Mujur kmk dh jumpa yng sesuai skrg.produk yng mek pakei tok sik mahal gilak. maseh dlm kategori ekonomi. nasib bait kmk ada bank begerak(my hubby) yang sudi jadi penaja brg2 ya..hehehe =0).

VIVIAN said...

dlok muka kmk licin..tp bila masok U, adoh..nang teruk muka kmk terutama bhgn pipi bwh rahang..sampe kinek effect ada berbulang. [plus kenak ciken pox last year..hehe]

kinek kmk sikda mslh jerawat glak..just kdg2 tumbuh..mun tumbuh..sik alang2..jenis berdarah dlm ya..lamak mok sembuh..besar..itam jak..huhuuh

kinek kmk just maok muka puteh..yerr

zmn skolah dlok eskinol nang glamer..ada juak org ngkah pil dlm toner ya ow?

Teratak Berpenjan Kayu said...

Dear Vivian:
kebanyakan org engkah pil antibiotik tidact dalam eskinol ya..masa mula2 jerawat byk hari ya, kak vee engkah tidact juak..bila jerawat dh ilang, kak vee x engkah gik.

ktk maok putih ka? ;). jgn berpanas gilak..kakya, pakei lotion n cream muka selalu =).

aok, kak vee pun ada juak skali skala nait jerawat besar ya...merah jak rupa. mun tumboh rah idong, adoi..sakit gilak. kak vee rajin tenyeh eskinol kat sia..alu cpt nya kecut.

Tulip In My Heart said...

salam... bak kata nek nita, guna air sembahyang jak.. ngeeee....(^____*)v

VIVIAN said...

haha km tok nang sik berpanas..kerja bwh aircond..gia juak 'bulu'..haha

kmk jenis yg sik istiqamah dlm pakey produk. kinek kmk guna cream simplysiti..ehehe

ada skali kelak kmk pergi facial buang jeragat muka tok..apa nama nok ada isik tp sik jerawat ya bah?

Teratak Berpenjan Kayu said...

Dear Tulip in my heart@Memeng:
harlu..memeng!lamak juak sik muncul dlm blog ibu..miss u like crazy..aok,benar kata nek nita ya..istiqamah guna aek sembahyang..tapi dlm masa yg sama, berusaha utk maintain kesihatan kulit dgn produk yng sesuai =).
apa projek memeng isok?isok nak ke cuti .. lamak dh kita sik merayo bersama2 owh..rasa maok berjarah ke bangi jak isok..

Teratak Berpenjan Kayu said...

Dear Vivian:
hehehehehe...
nok ada isik tapi bukan jerawat ya ka vi? err..white head/black head nak vi? yoh..bnr ndak padah kak vee tok..

miss Fida said...

bertuah ktk ada bank bergerak kak..ehehe..:) tpi mek ad sgek masalah..dolok kmk sikda pake pencuci muka..masa mek kat u nang mek sik gago nak pake pencuci muka n bila dh keja, kmk knak juak pake..kmk jadi addict pake pencuci muka..mun mek sik cuci muka sehari mesti mek asa sik selesa..even mek sik make up n sikda g cney2..huhu

Teratak Berpenjan Kayu said...

Dear Miss Fida:
dalam sehari, harus cuci muka k pencuci muka, at least 2 or 3 kali sehari..sb udara zmn moden tok byk kotoran, ada byk particle kotor hinggap di kulit.sebab ya skrg kulit cpt sensitif..bukan mcm kulit org zmn dolok..tahan lasak,licin jak..

tapi jgn kerap gilak makei pencuci muka dlm sehari..takut kelak muka jadi kerin kesan bahan2 kimia dlm pencuci muka..tapi mun makei air ajak, sik kisah byk kali..untong nya kita sebagai muslim, selalu berwudhuk..jadi air wudhuk ya dpt mencuci kotoran yng lekat kat kulit muka dan jugak kotoran di hati owh.. =).

kitak untong..sebab kulit x da masalah...teruskan mencuci muka..tapi ingat pesan kak vee..jgn kerap gilak dlm sehari makei pencuci muka..2-3 kali dah memadai..=).

Anonymous said...

agak2 kat mane bole beli produk cenggini eh ?

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

dear anonymous:
welcome to my blog! =0).
senang sbnrnya nak dpt produk ni.
kalau eskinol saya beli kat tesco. kalau krim golden horse saya beli kat plaza masalam,shah alam =0).

any question don't hesistate to ask me. saya sedia membantu =0).

Anonymous said...

emm..bli kt tesco mn ye?.. hmm..agk2 sume cawangn tesco ad x?..

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

Dear unkown/anonymous:
Welcome to my blog! =0).
Saya tak pasti semua cawangan tesco ade ke tak..
yg pasti tesco kat Shah Alam & Tesco kat Setia alam ada jual..kalu nak lagi byk pilihan, saya suggest pergi Setia Alam..Sb saya dh survey dua tempat tu..yg Setia Alam lagi byk variasi produk eskinol.

Anonymous said...

sekarang saya tak jumpa produk eskinol di tesco..awak ada jumpa lg tak?
Ieja

Anonymous said...

salam akk..
saya nk tny..
kulit saya juga sensitif dan berminyk..kalau jerawat tu merah..kadang kala bernanah..
doc pernh bgithu kulit sy sensitif..bukn resdung..
dulu saya ada ambik tidact..alhmdullilah..jerwat ini malu nk kuar..
then bila sya berhenti...kulit ni mula buat hal balik..
then lgi mgada sya ni sbb tukar product dri sabun yg doc bgi ke product len kecantikkn alissa..
kecntikkan sementra..terusnye..masalah melanda..hihihi
so soaln sy..berapa biji tidact untk di isikn dlm eskinol ni akk?
( sbb ada terbca akk pernh buat mcmtu kan..? )hihihi

Azmie & Vivie said...

dear Ieja:
sori lambat respon...baru perasan ada comment utk entri ni. Skrg payah nak cari sekitar KL n selangor. tapi kalau tak silap area klang lama ada lagi...cari kat kedai2 jual jamu.
kalau waswas dengan kualiti yg jual kat kedai tu, try mintak tolong kawan2 from kuching Srwk belikan. sb Borneo Pharmacy kat Srwk as a distributor utk eskinol d Malaysia.

Azmie & Vivie said...

dear Anonymous:
w'salam. sori akak lambat reply sb baru log in :)
kalu jerawat tumbuh kat pipi sahaja, kulit sensitif. tapi kalau cenderong ke arah sekitar hidung, resdung.
tidact bubuh sebijik je dalam eskinol. bukak capsule tidact, then add in serbuk2 tersebut ke dalam eskinol. goncangkan setiap kali nak guna supaya ia sebati. Tapi eskinol yg dah bubuh tidact, mesti digunakan sampai habis within 3 months :).

Anonymous said...

ya..pasti saya berkulit sensitif sebb jerawat selalu kt pipi..hidung xada..saya mahu cuba cara akk..maw kawin akk buln 4 ni..klo kulit teruk mcmne..xcntik nak make up..huhuhuhuh...now jerawat dah xtumbuh...sbb dah ambil tidact balik..sekrg tinggl parut nye je..huhuhu..ada pape cara maw hilangkan parut ni...??..kongsi la akk..tunang buln 12 ni..huhuhu

Anonymous said...

Salam. Kat mane boleh dapat produk eskinol ni eh. dah cari kat tesco ampang takde pun. Kecewa sangat.

wai_chu18 said...

betul tu saya pun dah cari di tesco ampang tapi tidak jumpe juga ..puas dah cari di sekitar kl

wai_chu18 said...

betul tu saya pun cari di tesco ampang tapi tiada jumpa , puas dah cari di sekitar kl