Thursday, January 20, 2011

SKODENG APA AKU GUNA..PART 2 =)

Sunyi sepi taman tempat aku berteduh ni..agak nya ramai yang outing malam ni sb esok kan cuti sempena Thaipusam..tak pun..ada yang amik cuti ari jumaat,maka cuti jadi straight boleh balik kampung..
wah!seronok tu..

Aok eh..ini adalah sambungan entri yang INI. Kalu hari tu stori tentang kulit sensitif muka..Kali ni aku nak share pulak pasal produk yang aku guna untuk mengatasi masalah kulit sensitif kan badan..

So far, aku tak pernah lagi mengalami masalah kulit kurap ke, kudis ke, panau ke,..

Cuma masalah ruam sering menghantui aku kalu aku tersalah guna produk...
Kalu aku guna produk yang wangi2 (produk orang dewasa), kompom kulit aku gatal-gatal mopiko lepas tuh..Aih..payoh benor dpt kulit kategori mcm ni..Tapi aku tetap syukur sebab ada banyak hikmah. Bersyukur jugak sebab dpt jumpa produk yang boleh mengatasi kulit sensitip aku.

Rumah aku ni blm ada baby, tapi barangan set mandian n jagaan baby nya banyak, sebab aku yang guna =). 

Kalu kamu mengalami masalah mcm aku juga, jom intai-intai gambar kat bawah..kalu kulit kamu OK, syukurAlhamdulillah dpt kulit sihat..tapi nak tahu info kat entri ni sgt digalakkan..untuk masa depan kot-kot ada ahli keluarga kulit nya spesies macam aku ;).

Sejak kecik sampai la ke tua, aku guna bedak brand ni sahaja. Kadang-kadang, aku guna yang jenis ada campuran susu ..yang botol nya ada color biru..
Tapi aku tak pernah tempek bedak ni kat muka..sebab aku khas kan untuk badan sahaja..kat muka lain cerita..
Sebelum sapu bedak kat badan, aku sapu losyen ni dulu..spy kulit lembut..
ni pulak mandian aku..sebenarnya isi nya johnson n johnsons..aku refill masuk dlm botol nih..3 bulan lepas,aku try guna anakku..hasil nya memang bagus! Wangi! Aku beli mandian Anakku masa aku ngn hubby sdg pilih hadiah nak bagi kat jiran yang baru lepas bersalin masa tu..kebetulan, mandian kat rumah dah abis..aku beli tumpang sekaki =).
yang ni standby siap-siap.takut yang dlm botol dh habis. Lepas mandi, wangi..bau baby! =).

yang ni pun stock mandian aku jugak. semua my hubby yang belikan. Dia sgt alert dgn bab kesihatan aku.
tak sabar nak guna mandian jenis ni sebab with almond oil..aku tak sabar nak tahu bau nya macam mana..

Itulah tips aku jaga kulit aku..nak kata aku cantik, oh tidak! Aku tak cantik.

Apa yang penting bagi aku, kulit aku harus sihat, sebab kulit aku cpt sgt ruam/elergic..

14 comments:

d_tieah said...

Kmk pun mudah juak alergic kulit ko..
Mudah jk rs gatal2 bdn then ruam..
Sabun d umh tukar2 jk ney ndak..

Mama_Nabihah said...

kmk suka bedak anakku ya koh. bau nya nang nyaman, anak mek pey nektok maket, banyak yg madah w/pun nya dah besar tp masih bau baby. hehe...

Teratak Berpenjan Kayu said...

Dear d_tieah:
kak vee cpt nait ruam mun salah pakei brg..
coba ktk makei barang2 mandian baby, insha-ALLAH sik da masalah ruam..sb nya sgt lembut bhn2 kandungan nya =).

Teratak Berpenjan Kayu said...

Dear Mama_nabihah:
nyaman owh produk anakku..kmk suka gilak cium bau produk ya =).
wah! kmk suka nembiak bau nyaman..bau baby. suk ati meluk n cium nembiak besar gik bau baby yg nyaman =).
ya tanda nya ktk pian(prihatin), pembersih n menjaga kesihatan anak =).
very good mummy! =).

sYazY_dZaiMa said...

Kak vee!!mek tok ng kulit sensitif. walau pake baby pn produk ng xberkesan. jerawat bh rah bdn. dh g klinik n farmacy cdak padah kulit kering. so,cdak suggest mek mandik pakei mandian yg xda contain sabun. so, terpksa pake nok sik berbuih glak..ng xbest sa mandik,haha :P

Teratak Berpenjan Kayu said...

Dear Syazy:
Syazy!!! lamak benar dh kita sik jumpa! =).
excited nya kak vee dpt jumpa ktk..SyukurAlhamdulillah =).

sik bez oh kulit sensitif..nang gatal2 mopiko jak jadi nya..

VIVIAN said...

kmk tok la siktauk pakey podar koh..hehe

tp podar mbiak nang best bau!! hehe

kcik2 dlok kmk nang sensitif..even kinek..ruam kt blakang dan kt dada..ada mirah2..dan kdg2 tumbuh jerawat...huhuhu sikpat k bikini!! hahaha

AmirFX said...

Kmk pakei lotion jak lepas mandik.. K elak kulit kerin sebab mandik k sabun...

ciK LyndaWawa igUana said...

makey jonson babyla best..
hhuhu...
alu lembut kulit eh..

Teratak Berpenjan Kayu said...

Dear Vivian:
kmk sik pat tanpa poda..sik makei poda asa lain kulit mek..kmk rajin tumbuh ruam..sama la kita..x pat k bikini! ;).
hahahahaha

Teratak Berpenjan Kayu said...

Dar AmirFX:
bagus..bagus..amalkan makei lotion secara konsisten..spy kulit sik terlalu kerin..mun kerin, bersisik jadi nya kelak =).

Teratak Berpenjan Kayu said...

Dear cik lyndawawa:
aok..nang bez makei lotion baby..bau nya nyaman..=)

Ibu Iman said...

semua brg iman eh... kmk nang pencinta johnson n johnson... milk bath nya nyaman nyum nyum... kmk share ngn iman

Teratak Berpenjan Kayu said...

Dear Ibu Iman:
bez kan makei produk baby =).
bagus..bagus..sharing is caring..hehehehe (T_T).