Tuesday, May 22, 2012

Masak Tempura

Sebelum ni, Saya bukan penggemar tempura sayur. Mungkin sebab saya bukan pumpkin lover mahupun eggplant. Kat rumah tak pernah cuba-cuba masak apa-apa resipi yang melibatkan labu dan juga terung. Kalau balik kampung, tengok emak masak labu atau terung, memang saya tak makan sebab since kecik lagi tak gemar sayur tersebut.Tapi itu cerita lama.

Since my 1st trip went to Japan November last year, segalanya berubah.

Segalanya bermula di sini.

Sedang menikmati set tempura di kedai sushi sekitar Akihabara, tanpa perasan terkunyah tempura labu dan juga tempura terung. Rasa sedap then terus tanya hubby, tempura apa ni? hubby jawab " yang tu Labu and yang ni terung"

my expression "Oh!wow! sedap rupanya labu dan terung. kalau dari dulu tahu, dah seperiuk sup labu  dan terung panggang yang emak selalu masak saya rembat." Sebelum bertolak balik ke hotel, siap singgah kedai tu lagi untuk tapau set tempura tersebut.

Sejak hari itu, terus mencintai labu. Lepas balik dari Tokyo, terus semangat giler cari labu kat pasar. Sebab labu jenis yang macam kat gambar kat atas tu je yang ada, jadi belasah je...janji dapat buat tempura sayur-sayuran dengan tulang empat kerat ini.
Semangat giler hiris nipis terung. Hari yang cuba masak tempura, hanya guna terung n labu. Sebab lupa beli udang. Tapi it doesn't matter, labu pun labu lah. Bersam terung sahaja pun sedap!
Hasil air tanganku. Taste at home!
Walau tidak sehebat rasa dan rupa yang ada kat Akihabara, tapi the taste still sedap! Both of us really enjoy it! Sharing recipe, saya guna resipi yang Kak Hana tulis kat blog beliau. TQVM for the excellent recipe, kakak. Izinkan saya copy & paste the recipe kat sini. Eventhough Kak Hana guna udang, but the recipe still valid for making pumpkin as well as eggplant tempura. Basic still the same.

RESEPI TEMPURA
Original recipe: Kak Hana

~Recipe copy and paste from kak Hana~

Bahan-bahan
  • 1 biji telur
  • 3/4 cawan air sejuk + ketulan ais
  • 1 cawan tepung gandum
  • garam
  • serbuk lada sulah
  • sedikit tepung katakuriko - klu xde leh ltk tpg gandum or tpg jagung. tak ltk pong xpe
  • Udang
  • Sayur2an - labu, asparagus, keledek, terung, bendi dll
Cara-cara
  • Udang dikupas kulit. Potong tak putus bahagian bawah udang dan tarik urat hitam menggunakan pencungkil gigi. Lapkan dengan kitchen towel. Taburkan garam,serbuk lada sulah dan tepung katakuriko. Gaul. Ketepikan. Utk sayur2an, potong ikut suka.
  • Mangkuk lain, pukul telur. Masukkan air sejuk (pastikan btol2 sejuk! utk menghasilkan tempura yg rangup dan tak meresap minyak! Masukkan ice kiub seketul dua skali) . Buh garam sedikit. Masukkan setengah cawan tepung gandum. Kacau menggunakan garfu atau chopstick. Tuang baki tepung dan jangan over mix. Biarkan nmpk berketul2 aka tk sebati. Lihat contoh batter di sini.
  • Panaskan minyak. Pastikan minyak btol2 panas. Celupkan udang dan sayur2an ke dalam tepung dan goreng hingga kekuning2an. Angkat dan toskan.
  • Hidangkan dengan nasi dan juga tentsyouyu.

18 comments:

RaMa-RaMa Fareeza said...

waduh2 nampak sedap

Masz Sidek said...

sayur labu nang nyaman kak... mun terung ya nang kmk sik minat...
tp bila nangga nak di polah ktk tok cam nyaman jak... mok kmk coba polah kelak... :)

ViviLim@Mrs.Nurulazmi said...

dear RaMa-RaMa Fareeza:
sila coba molah tempura lekak tuk =0)...sedap!

ViviLim@Mrs.Nurulazmi said...

Masz Sidek:
terung n labu nyaman gilak dimakan stail tempura. kelak jgn lupak coba polah,k =0)

Nanan said...

kmk ska tempura eggplant! labu pun xpenah try gik. hehe

ViviLim@Mrs.Nurulazmi said...

Dear nanan:
Panjang umur ktk...baruk tadik kak vi lekak lingas(teringat-ingat ktk)then ktk muncul my dear! =0)

ktk dh tukar url nak? kak vi jejak selamak tuk x bjaya...Alhamdulillah, hari ini ktk muncul. Yeay! kak vi happy! =0)

izyantyPersonalTaste said...

nak cuba gak lah, nampak sedap n senang nak buat, lg senang beli tepung tempura segera he3..

Coffee Girl said...

ya ampun, nyaman ada jak rupa kei minum petang2 ujan cam tok. lamak sik ngabas tek. So how's married life so far? Wonderful? :-)

Hanis MY said...

sedapnyaaaa nk cikit V! yumyum

AmirFX said...

Bukan urat hitam nak? Taik udang ya dibuang...

Muhammad Ridhwan said...

Ktk embak balit tepung katakuriko drpd Nippon ka kak? Hehe.

Kmk bukan penggemar seafood, labu atau terung, tapi bila nangga gamba ya tang nyaman jak rupa. Haha~

ViviLim@Mrs.Nurulazmi said...

dear izyantyPersonalTaste:
silakan mencuba...a'ah..hari seterusnya vi ada try guna tepung tempura, ternyata lagi sedap! =0)

ViviLim@Mrs.Nurulazmi said...

dear Coffee Girl:
benar kata ktk...mek sokong...minum ptg makan tempura sayur kakya saing skali ngn air kopi panas/teh..nang nyaman. Kehidupan melayari bahtera suami isteri so far so good. Alhamdulillah berjalan lancar smua urusan. hari-hari rasa awsome! =0)

ViviLim@Mrs.Nurulazmi said...

Dear Hani-Chan:
Vi nak mintak yg ori dari Japan dari hani-chan..sb Japan ori punya lagi marbeles! =0)

ViviLim@Mrs.Nurulazmi said...

Dear cucu amirfx:
aok...bnr kata cucu. dlm bahasa kita, nok itam ya taik udang =0)

ViviLim@Mrs.Nurulazmi said...

Dear Muhammad Ridhwan:
kak vi x da makei tepong ya...lupak beli masa ya...masa ya gik gago bercarik greeen tea powder pakei embak plg..hihihihi...
cuti semester lak, coba ktk masak tok kat rumah =0)

GreenJade said...

sedap ni sis..saya tu hari try tabur sikit soda bikarbonat powder utk kasi rangup..trial tu mmg menjadi..then nowdays goreng ayam pun mesti nk tabur sikit soda bikarbonat dlm minmyak kasi garing krup krup..hehehe

salam singgah..salam ukhwah :)

Anonymous said...

tempura bendi pun sodaap.....vov