Friday, May 18, 2012

My name is Boy

Semasa zaman kurus cekeding kusut masai
Nama dia Boy. Sebab jantina dia jantan jadi budak-budak kat lorong taman panggil boy. Actually boy was a stray cat. Berketurunan kacukan domestic cat + persian. Mixed blood rupanya kamu ni ye boy!

His fur memang panjang tapi kusut-masai. Bau hapak semerbak. Selalu perhati budak-budak kat lorong ajak Boy main pondok-pondok. Siap pakaikan mahkota bunga kat kepala Boy. Tetiba jadi pondan but Boy very behave. Cool dan tak da cakar-cakar budak-budak tu. Even the crown on his head pun tak jatuh, see bertapa duduk diamnya si Boy. Unfortunately, bila Boy mengiau lapar, buudak-budak tu feed him to eat grass. Grass?!! anak-anak mak.....Boy bukannya kambing nak makan rumput, Boy needs whiskas/ royal canine/ ikan ker..ayam ker... Since my home still ada berbaki makanan kucing jenama Cat Eyes, Jadi saya pun senyap-senyap bagi Boy makan kat luar rumah sebab takut hubby marah saya pegang stray cat. Since specialist gynae advice hubby tak bagi saya sentuh kucing or any animals got fur, sebab itu seminggu I berendam air mata bila my former cat Intan dan Cupid hubby bagi terpaksa rela kat kawannya.

Hubby is a animal lover. Satu hari, sedang kami lepak-lepak kat luar rumah sambil makan kudapan, Boy datang mengiau tanda lapar. My hubby pun buat keputusan nak jaga Boy dengan syarat saya tak boleh pegang Boy sebab atas faktor kesihatan. Hari-hari, hubby bagi Boy makan/minum. Then after 4 month, boy dah gumuk gebu buncit + fur makin kembang cantik! Hubby mandikan boy kat carposh. Boy duduk diam dan tak da nak meronta-ronta. Hubby sikatkan bulu Boy then buang fur yang dah rosak.

Hari ini, genap 8 purnama Boy hilang. berlaku Oktober lepas. Tragedi Oktober betul! Masa tu, jiran baru kat corner lot buat warming house kenduri doa selamat. Rumah kami pulak sedang sibuk pasang kitchen cabinet. Maybe Boy takut kat dengan bunyi machine untuk kerja pemasangan kitchen cabinet, Boy lari duduk kat tepi pagar depan rumah. I siap bagi advice kat Boy jangan pergi jauh-jauh. Duduk diam-diam. Bila time Maghrib, kami cari Boy tapi tak jumpa. Siap pergi kedai Cina yang atur kitchen cabinet tadi bertanyakan Boy kot kot Boy termasuk dalam lori mereka. Tapi tak da jugak. Kami pusing satu taman siap pusing taman perumahan lain semata-mata mencari Boy. Keesokkannya cari lagi. Then anak-anak jiran iaitu Ira n Aqilah bagitahu Boy hilang sebab ada orang ambil. According to both of them, saudara kepada jiran yang buat warming house tu yang ambil. Ira cakap, makcik tu naik kereta Toyota Unser color gold. Mereka dah cakap kat the makcik about Boy ada orang bela, tapi the makcik tu cakap "tak pe, ...senyap-senyap tau." Huwaaa! Saya nangis bila Ira & Aqilah cerita kat kami.

Kenapa time Boy comot momot kurus cekeding bau hapak semerbak terketar-ketar lapar carik makan semua orang tak pandang. Semua orang tak nak belai, tak nak ambil pusing dan paling kejam I saw ada orang sepak Boy. Then, bila Boy dah gemok gebu bulu kembang wangi setaman ada pulak makhluk yang senyap-senyap pergi curi. Saya siap pakaikan Boy rantai loceng hijau tanda yang Boy is mine. Tapi, Boy tetap kena kidnap jugak.

Tak sempat nak buat photoshoot Boy yang dah bertukar jadi hensem. Boy telah menghilang without says good bye to us. Both of us sangat-sangat merindui Boy.

8 comments:

Hanis MY said...

sedhnya V kenapalah org tu sanggup buat mcm tu dah tahu org bela nak ambil jugak..l sbr ye V hopefully boy dijaga dengan baik n kalaulah boy tu boleh lari n ingt jln ke rumah v mesti best... kalau hamis pun sure sedih sgt huhu...

Mixed-family in da house.... said...

Salam,
Tak sangka kucing pon org nak kidnap!!! Apa punyer manusia lar...

Mixed-family in da house.... said...

Salam,
Tak sangka kucing pon org nak kidnap!!! Apa punyer manusia lar...

Muhammad Ridhwan said...

Insaf kmk baca kak..

ViviLim@Mrs.Nurulazmi said...

dear hani-chan:
Vi sentiasa mengharap Boy ingat jalan ke rumah kami. Sedih sangat2 masa Boy hilang.

p/s: Pasal hari tu, Vi dah buat keputusan. Nanti Vi email Hani-chan,k =0).

ViviLim@Mrs.Nurulazmi said...

dear Mixed-family in da house:
w'salam =0)
skrg manusia suka kidnap kan...=0)

ViviLim@Mrs.Nurulazmi said...

Dear Muhammad Ridhwan:
=0)...kakak sampei ke hari tuk maseh rasa sedih ngenang pusak kenak kidnap.

ViviLim@Mrs.Nurulazmi said...

Dear Muhammad Ridhwan:
=0)...kakak sampei ke hari tuk maseh rasa sedih ngenang pusak kenak kidnap.