Assalamu'alaikum...
and hello! =0)
Antara perkara paling menyeronokkan dlm hidup Vi adalah sambutan hari Maulidur Rasul.
Kebiasaannya, suasana desa tercinta sungguh meriah selama 3 hari berturut-turut dgn alunan zikir, selawat dan kenduri-kendara. Alhamdulillah, hari tu Vi berkesempatan balik sekejap menolong emak masak-masak sempena sambutan Maulidur Rasul.
kulit kayu manis -persediaan untuk ayam masak merah
ikan bilis- khas utk sambal buah kedondong
Gambar sengaja Vi sunting ala-ala 'vintage' untuk menimbul mood kenangan/nostalgia di kampung tercinta =)
Antara bahan-bahan untuk memasak
parutan buah kedondong utk menghasilkan resepi sambal
hirisan bawang merah utk dijadikan tumisan buat sup tulang...
bawang besar yang emak hiriskan
tangan gebu emak sedang menghiris daun sup
kobis buat masakan sayur campur
dan ledakan air kuah sup dlm periuk besar...sampai ke hari ini teringat-ingat pada aroma sup tulang lembu
gulai - untuk dicampur bersama sayur
ayam goreng - in the making of ayam masak merah
suasana meriah berkumpul-kumpul beramai-ramai mmg menyeronokkan
ayam masak merah...sedap!
sambal buah kedondong + belacan memang pemuka selera
gulai ayam sayur campur
sup tulang lembu yang sungguh enak
dan tak lupa, pencuci mulut. Kuih manis berinti kacang putih serta agar-agar pandan santan.
Ok, itu sahaja.
Paipai! =0)
7 comments:
indok ati dapat balit kampong.
seronoknyaaa dan sangat meriah! terliur tengok semua menu tu.. esp agar2 tu yum yum!
kalau balik kampung...
macam2 kita teringin kan nurul...
apa lagi air tangan ibu....
terbaikkk...he3
nyamannya kak Vee~ alu rindu mek nak makan kat umh. huhu
Tok nolong mak masak ka nolong ngambik gambar mak masak?hehehe...boleh tahan meriah juak.
Alahai nampak sedap je... lebih2 lagi yg oencuci mulut tu hehe..
dear kawan-kawan semua:
terima kasih sudi singgah n komen di sini. Vi rasa sangat dihargai! =0)
Post a Comment